Kategorier
Uncategorized

Vad kan man renovera på egen hand?

Funderar du på att göra en badrums- eller köksrenovering? Det är ju en del som man kan göra själv, om man är händig, vill säga. Dock kan det vara svårt att veta om man är händig, om man inte har försökt, förstås. Det bästa är ju, om man inte vet om man är händig, är att fråga någon som du vet är händig.

Fråga om hjälp är bäst!

Har du någon syster, bror, pappa, mamma eller någon som har renoverat själva och som har gjort fina saker hemma? I så fall är nog det bästa om du kan fråga hen, om hon eller han kan hjälpa dig. Om du får renovera tillsammans med någon som kan det, så lär man sig väldigt mycket.

Det är bra att öva en hel del. Och det bästa är ju att ”öva” med någon som du vet som kan renovera. Att måla väggar och tapetsera är inte så svårt att göra det själv. Inte heller att riva ut, till exempel tapeter, väggar, inredning och liknande. Det är inte så många fel man kan göra om man bara river ut saker. Det ska ju bara slängas.

Vissa saker kan du göra själv

Tycker du att det är dyrt och funderar på att göra det själv? En del kan man ju göra själv. Saker som man kan göra själv är till exempel:

  • riva ut inredningen själv
  • riva ut kakel och klinker
  • kakla och lägga på nytt klinker

Men att installera VA-rör bör man absolut inte göra själv, även om det skulle visa sig att man är händig. Andra saker som man definitivt inte heller ska göra, är att börja dra elledningar själv. Det sägs ju att allt som är utanför väggarna när det kommer till elen, det kan man göra själv. Men allt som sker innanför väggarna bör man överlåta till en elektriker. Här kan du läsa mer om elektriker som du kan anlita: dinelektriker.se/elektriker-stockholm/.

Bygga våtrum själv är riskabelt

På samma sätt är det också med våtrum som ska byggas i kök och badrum där man handskas med mycket vatten. Det är utrymmen kring diskho, vid diskmaskin i köket och i badrummet är det mycket viktigt att bygga på rätt sätt invid dusch, badkar och handfat. Där måste man bygga med särskilda våtrumsmaterial, och med rätt vinkel så att allt vatten rinner ner i avloppet. Det gäller att man vet hur våtrum ska byggas.

Så när det är dags att anlita rörmokare och elektriker är det jätteviktigt att anlita rätt rörmokare och elektriker. Det viktigaste är ju att de är behöriga och kan allt som ingår i deras yrke. Är de dessutom certifierade så vet du att det är säkert att anlita dem.

Kontrollera alltid hantverkarna

Det är alltid viktigt att kontrollera den rörmokare och elektriker som du funderar på att anlita. Det bör alltid vara en behörig rörmokare och en certifierad elektriker, för om det blir fel, ska den rörmokaren eller elektrikern få stå till svars och ersätta dig om någon skada dyker upp.

Det bästa är alltid att kontrollera hantverkarnas omdömen på reco.se eller Trustpilot, eller hitta.se. Då vet du vilka du inte ska kontakta.