Kategorier
Uncategorized

Medelprisklassen när du får rörproblem

Har du fått problem med dina rör? Stopp i avlopp är sällan välkommet, eller inte alls, egentligen. Vem vill att vattnet ska samlas ovanför golvbrunnen, eller i diskhon? Men det blir lätt så. Alltfler medier rapporterar om rörproblem.

För några år sedan rapporterade engelska medier om ett jättelikt problem som hade upptäckts i London; ett jättestor fettboll, eller snarare klot som hade upptäckts sedan några boende hade klagat på stopp i sina avlopp. Den var till och med så stor att den sades förvaras på något museum (om inte det var en nyhetsanka).

Alla har haft stopp i avlopp någon gång

I vilket fall som helst, så är det väldigt vanligt med stopp i avlopp – alla har varit med om det. Så då är det bara att ta fram en vaskrensare och pumpa upp och ner så att man får vattnet inuti rören att gå upp och ner, tills det lossnar, det som nu har fastnat där.

Egentligen borde alla göra rent i avloppsbrunn och vattenlås kanske en gång i månaden eller en gång i veckan. Och då borde man rengöra dem riktigt grundligt.

Så här kan du göra:

  1.  Ta loss avloppsbrunnens vattenlås. Vattenlåset ser oftast ut som en burk/hink i miniatyr. Ta bort all smuts, ta något rengöringsmedel och diska bort allt smuts. Lägg tillbaka vattenlåset och rengör runt det.
  2. Är det i köket kan du lossa på röret under vasken. Du ser att röret buktar ner och längst ner är det som ett upp- och nervänt lock. Skruva bort locket. Ställ en hink under först. Det lär komma ner en massa smutsigt vatten och smuts. Ta sedan till exempel en flaskborste och rengöringsmedel och gör rent riktigt ordentligt med flaskborsten.
  3. Gör likadant i toaletternas och badrummens handfat. De är uppbyggda på liknande sätt som diskhon i köket och gör på samma sätt där: skruva bort locket och rengör med en flaskborste och rengöringsmedel. När det är riktigt rent, kan du skruva fast locket igen och se till att spola med hett vatten då och då både i badrum, toalett och kök.
Relining om du inte vill spendera skjortan på rören

Ett bra sätt att komma till rätta med problem med dina rör och som inte kostar så mycket, är att så göra en relining. Det innebär att ett VVS-företag, som erbjuder relining, förnyar dina rör inuti. Först brukar de spruta in plast i rören. Sedan blåser de med het luft för att plasten ska lägga sig inuti rören och härdas. På så sätt får dina rör en plastbeläggning som täpper till alla skavanker och rören blir förnyade. De bör hålla i minst 20 år till. Och det är bra mycket billigare än att göra ett helt stambyte. Här kan du läsa mer om relining.