Kategorier
Uncategorized

Hantverkare i Stockholm

Har du funderat över alla de hantverkare som arbetar i Stockholm? Många hantverkare pratar inte svenska, och kanske enbart pratar på knackig engelska. Hur klarar de sig i Stockholm utan att kunna svenska? Har de ens uppehållstillstånd, arbetstillstånd? Nu är ju Sverige med i EU, och inom hela EU så har alla EU-medborgare rätten att flytta, arbeta och resa. Så lyder ju devisen för allt som rör EU. Inom unionen ska det ju vara fritt att förflytta produkter och tjänster.

Anlita hantverkare utan rättigheter?

Man kan ju undra hur bra de har det i Sverige, får de en ordentlig lön ens? Får de sjukpenning om de blir sjuka? Och får de pension den dag som de inte orkar jobba längre? Det kan låta protektionistiskt att säga att man bara ska anlita svenska hantverkare, men genom att göra så, vet du att de du anlitar verkligen får både sjukpenning och pension när de inte orkar jobba.

För möjligheten till ROT-avdrag

Den som till exempel vill göra en lägenhetsrenovering i Stockholm vill ju kunna dra av för ROT-avdraget. Då måste Skatteverket veta att renoveringsfirman betalar skatt i Sverige, har F-skattebevis och betalar in sin moms i Sverige. Och som privatperson vill man ju vara säker på att man kan dra av skatteavdraget på som mest 50.000 SEK per år eller som mest en tredjedel av hela kostnaden för lägenhetsrenoveringen.