Kategorier
Uncategorized

Bygg bort allt oljud!

Visst är det jobbigt med oljud? Har du märkt att det är skillnad på oljud och oljud? Vissa höga ljud klarar man av bra, som till exempel på en fotbollsmatch, medan oljud på en tunnelbana, pendeltåg eller i en galleria kan göra så att man blir alldeles trött i huvudet. Det är märkligt det där med ljud. Och som hantverkare så kan man faktiskt påverka ljudet i ett hus. Genom vetenskap om hur ljud beter sig, så kan man bygga bort ljud. Tänk bara på alla inspelningsstudios. Där har de byggt väggar som gör att allt annat ljud – utom den musik, eller den röst som läser upp något eller som sjunger – ska höras medan det som inte ska vara där, är bortbyggt.

Bygg med smarta akustikplattor

Det gör man med hjälp av akustikplattor som ingen lägger märke till, mer än att de bildar snygga undertak i skolan, restaurangen, affären eller gallerian. Även på kontor så bör man bygga bort allt annat ljud så att de som arbetar på kontoret kan koncentrera sig. Man har faktiskt gjort undersökningar om det och kommit fram till arbetskapaciteten höjdes med hela 60% när man byggde bort oljud på kontor och arbetsplatser. Och skolelevernas betyg höjdes med 50% när man dämpade oljud i skolmiljöer. Så vi människor mår helt enkelt bättre när det inte är en massa oljud som stör fokuseringen och koncentrationen.

Alla offentliga platser behöver akustikplattor

Det samma gäller ju också på andra offentliga platser, som i simhallar, träningshallar, bibliotek och gallerior. Har du någonsin märkt att det kan vara irriterande att inte höra vad den säger som sitter närmast, men du hör allt annat som händer omkring dig på ett café eller en restaurang? Det är då som man behöver akustikplattor som styr hur ljudet rör sig i lokalen. Akustikplattor gör verkligen underverk. Med hjälp av akustikplattor kan man rikta ljudet så att det inte fortsätter studsa och nå våra känsliga öron. Man kan antingen bygga med akustikplattor på undertak, eller placera dem på väggarna. Läs mer om hur man kan bygga med akustikplattor här: kamak.se/akustikplattor/.