Categories
Uncategorized

Arbetsrätt: bemanning och rekrytering

Bemanningsföretag blir allt vanligare, inom många olika sektorer. Det är dock inte alla som är seriösa, något som vi på Advokatbyrån ibland måste ta tag i.

Företag som arbetar med bemanning finns idag inom de flesta sektorer. Än så länge är det dock inte så vanliga inom den juridiska sektorn, men det kommer kanske med tiden. Att det inte finns bemanningsföretag som hyr ut jurister betyder dock inte att vi på Advokatbyrån aldrig kommer i kontakt med branschen. Det gör vi ganska ofta. 

Seriösa och oseriösa bemanningsföretag

Ett bemanningsföretag har arbetsgivaransvar för arbetstagarna, fastän de arbetar på en annan arbetsplats. Denna arbetsplats kan vara, och är ofta, ett företag eller en offentlig verksamhet som även har sina egna anställda. Det kan alltså finnas personer som utför samma uppgifter, på samma arbetsplats, men som har olika lön, olika anställningsvillkor, och olika arbetsgivare. Detta kan lätt ge upphov till arbetsrättsliga konflikter. 

Det är, tyvärr, inte helt ovanligt att en arbetsgivare säger upp personal för att sedan ta in samma personer igen, via ett bemanningsföretag, med sämre villkor och lägre lön. Även om det finns många bemanningsföretag som tillhandahåller kollektivavtal, friskvårdsbidrag m.m. är det knappast förvånande att Susanna Gideonsson, som föreslås bli ny LO-ordförande, ser bemanningsföretag som ett hot mot trygga anställningar.

Samtidigt är bemanningsföretag helt nödvändiga i många branscher. De gästarbetare som plockar bär i Sverige varje sommar är ofta anställda av bemanningsföretag i sina hemländer. Utan dessa företag skulle vi kanske vara tvungna att plocka våra bär själva, vilket troligen skulle resultera i att ännu mer bär skulle ruttna bort i skogen varje år. Saken är med andra ord inte svart eller vit, men det är viktigt att förändringarna på den svenska arbetsmarknaden inte skadar löntagarna.

Om du känner dig orättvist behandlad av ett bemanningsföretag är du välkommen att kontakta oss på Advokatbyrån. Kanske kan vi hjälpa dig att driva process mot arbetsgivaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *